IRWIN-tutkimushanke - Tiedon huoltovarmuus kompleksisessa ympäristössä

View Original

IRWIN-hankkeen tutkijoilta useita julkaisuja kansallisissa medioissa syyskussa 2022

19.9.2022

Syyskuun 2022 aikana kansallisissa medioissa on julkaistu useita kolumneja ja artikkeleita IRWIN-hankkeessa mukana olevilta tutkijoilta tutkimushankkeen tiedon huoltovarmuus -aihepiiriin liittyen.

Harriet Lonka ja Kari Laitinen: Kriiseihin varautumista tulee kehittää

Harriet Lonka ja Kari Laitinen kirjoittavat Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla (9.9.2022) kriiseihin varautumisen tilasta, kriisiajan johtamisesta ja näiden kehittämistarpeista Suomessa. Vaikka nykyjärjestelmä osoitti kykynsä koronakriisissä, valmius ei ole kaiken kattavaa. Tutkijoiden näkemyksen mukaan tämän vuoksi ”[k]riisiajan johtamiseen tarvitaan selvemmät toimintamallit, joilla paikataan aukkoja päivystys- ja toimintavalmiudessa.”

Kari Laitinen: Kansallisia intressejä tulee tarkastella pidemmällä aikavälillä

Kari Laitinen näkee Suomen Kuvalehden Puheenvuoro-palstalla (15.9.2022) julkaistussa kirjoituksessaan, että kansalliset intressit – eli toiminnot, prosessit ja valmiudet “jotka ovat maallemme elintärkeitä ja välttämättömiä” – vaativat tarkempaa huomiota ja hallinnolliset siilot ylittävää tarkastelua. Kansallisiin intresseihin liittyvät monet eri sektorit ja päätöksenteon osa-alueet maankäytöstä koulutukseen.

Harri Jalonen: Tietämättömyyden tuottaminen on keskeinen vallankäytön muoto

Harri Jalonen käsittelee tietämistä ja tietämättömyttä Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla (17.9.2022). Tietämättömyys voi olla vallankäytön muoto, pelkkää tiedon puutetta tai strategista valikointia. Jalonen näkee, että “[ehkä] viheliäisintä tietämättömyydessä onkin juuri sen arkisuus. Yhteisöt ja yksilöt ylläpitävät tietämättömyyttään vaikenemalla vaikeiksi kokemistaan asioista ja korostamalla vastaavasti helpoiksi arvioimiaan asioita.”

Lisää pohdintaa tietämättömyydestä, sen tutkimisesta sekä suhteesta tietämiseen voit lukea Harri Jalosen Tieteessä tapahtuu -lehdessä julkaistusta artikkelista En tiedä, mutta olen – Tietämättömyyden tutkimisesta (15.9.2022).