Mitä on kesän huoltovarmuus?
Ville-Pekka Niskanen
18.6.2023
Kesän huoltovarmuus on käsite, jota ei vielä ennen tätä blogikirjoitusta ole tietääkseni koskaan käytetty. Tästä huolimatta väitän, että käsitteestä on meistä jokaisella selkeä ymmärrys, ja että kesän huoltovarmuuden ilmeneminen tai ilmenemättä jääminen voi tehdä kesästä täydellisen – tai pilata sen täysin.
Ensimmäisenä kesän huoltovarmuus tuo mieleen ne elementit, joista toivoo ideaalin kesän koostuvan: ehkäpä saunomisen ja veteen pulahtamisten hallitsemia iltoja, hiilloksia ja grillattavia, juhannuksen jälkeen alkavaa lomaa.
Kesälle asetetaan paljon toiveita. Monet säästävät viiden viikon vuosittaisista lomista neljä viikkoa kesän aikana käytettäviksi. Kesä-elokuussa järjestetään satoja festareita, joilla on yli miljoona kävijää. On kesäautoja, kesämökkejä, kesäkasseja, kesäkaupunkeja, kesäaamuja, kesätöitä, kesälaitumia, kesäteattereita. Kielitoimiston sanakirja listaa 94 kesä-alkuista sanaa.
Tuskin on kovin kontroversiaalia väittää, että Suomi elää kesästä.
Mutta entä jos kesälle asetetut odotukset eivät toteudukaan? Helteestä tulee vettä, keikka peruuntuu esiintyjän sairastumisen vuoksi, tai kesätyöt vaihtuvat vapaaksi. Omaan kesälomareissuuni lisäjännitystä toi hieman ennen matkaa kohteessa pyörinyt taifuuni.
Kesän tilanteet voivat muuttua nopeasti. Kuten yhteiskuntien kohtaamissa kriiseissä, myös kesäkriiseissä yksilön varautuminen muuttuviin olosuhteisiin (esimerkiksi sadetakeilla ja varasuunnitelmilla) ja valmius oppia ja sopeutua (esimerkiksi epätäydellisyyden ja muutoksen hyväksyvällä asenteella) ovat paikallaan.
Suurista suunnitelmista ja vielä suuremmista odotuksista huolimatta kesä voi yllättää. Elämme kompleksisessa maailmassa, jota ei voi kontrolloida tai ohjata. Kesän huoltovarmuus on siten puhtaimmillaan mielentila, joka tunnistaa ja hyväksyy ideaalikesän haurauden, ja löytää ulkopuolisen maailman muutoksista paikkoja sopeutua ja muuttua. Sopeutuminen ei tietenkään tarkoita, että kaikkia ei-toivottuja muutoksia tulisi hyväksyä, vaan se korostaa mahdollisuutta reagoida muutoksiin.
Muiden huoltovarmuustyyppien määritelmiä seuraten kesän huoltovarmuus pyrkii varmistamaan kesän soljumisen myös kriisi- ja poikkeustilanteissa. Kun vain muutos on varmaa, kannattaa se sallia myös omille kesäsuunnitelmille.
IRWIN-hanke toivottaa hyvää ja rentouttavaa kesää!
Lisälukemista:
Boin, A., McConnell, A., & t Hart, P. (2021). Governing the pandemic: The politics of navigating a mega-crisis. Springer Nature.
Geyer, R., & Rihani, S. (2010). Complexity and public policy: A new approach to twenty-first century politics, policy and society. Routledge.
IRWIN-hanke tutkii tiedon huoltovarmuutta
Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa ovat mukana Vaasan yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Laurea-ammattikorkeakoulu ja Maanpuolustuskorkeakoulu.
Mitä hankkeessa on tapahtunut tämän vuoden aikana? Lue koosteemme tästä linkistä!